Facilitair

13 jun 2018HACCP Voedselveiligheid/ Assortimentsamenstelling
22 jun 2018Onderwijshuisvesting & huisvestingsmanagement
9 nov 2018Leergang Veiligheidscoördinator in het onderwijsNu met vroegboekkorting
16 nov 2018Leergang Facility management in het onderwijsNu met vroegboekkorting
15 mrt 2019Facilitair beheer & coördinatie voor (hoofd)conciërgesNu met vroegboekkorting
Ga naar alle opleidingen

Nieuwbouw en renovatie reële opties

Bouwprojecten in het onderwijs zijn ware hoofdpijndossiers. Daar moet je je als schoolbestuurder niet door laten tegenhouden, zegt specialist Jan Schraven. “Met initiatief en doorzettingsvermogen kom je een heel eind.” Veranderende wet- en regelgeving, gebouwtechnische randvoorwaarden, de gezamenlijke verantwoordelijkheid van gemeenten en schoolbesturen en de financiering maken het lastige en tijdrovende processen.

Lees Artikel

Veiligheid is een collectieve verantwoordelijkheid bij Zadkine

Veiligheidscoördinator Arjen Janssens zorgt er bij ROC Zadkine voor dat de veiligheid goed geborgd is. Hij schrijft beleidsvoorstellen en stuurt collega's aan, want veiligheid is vooral mensenwerk. “Met camera's, toegangscontrole en beveiligers creëer je een schijnveiligheid. Echte veiligheid komt neer op hoe mensen met elkaar omgaan. Daar moet je constant met elkaar over in gesprek zijn.” 

Lees Artikel

School blijft eindverantwoordelijk voor veilige schoolkantine

Nederland had te maken met een aantal schandalen op het gebied van voedselveiligheid. In schoolkantines kan zo'n incident zich ook voordoen, met even ernstige gevolgen. Gerrie de Veer, docent voedselveiligheid bij FiAC, beschouwt ingesleten gewoontes als voornaamste oorzaak. “Scholen hebben wel aandacht voor een gezond aanbod in de schoolkantine, maar ze verliezen voedselveiligheid soms uit het oog.” 

Lees Artikel

Een goed inzicht en een pro-actieve rol gaan lonen!

Steeds minder gemeenten nemen het initiatief om op strategisch niveau visies op onderwijs te ontwikkelen. Het is nu aan de schoolbesturen om een opvatting over toekomstbestendige scholen, IKC’s, samenwerking met kinderopvang en dergelijke te formuleren, zegt huisvestingsadviseur Jan Schraven. “Schoolbesturen moeten wel inspelen op die afwachtende gemeenten. Anders mis je de boot en dan gaat het gemeentebudget niet naar schoolgebouwen.”

Lees Artikel