Facilitair

12 okt 2018HACCP Voedselveiligheid/ AssortimentsamenstellingNu met vroegboekkorting
9 nov 2018Leergang Veiligheidscoördinator in het onderwijsNu met vroegboekkorting
16 nov 2018Leergang Facility management in het onderwijsNu met vroegboekkorting
1 feb 2019Onderwijshuisvesting & huisvestingsmanagementNu met vroegboekkorting
15 mrt 2019Facilitair beheer & coördinatie voor (hoofd)conciërgesNu met vroegboekkorting
Ga naar alle opleidingen

Kwaliteit schoolgebouw verbeterd

door nieuwe instrumenten en inhoudelijke discussies
Scholen streven naar een acceptabel binnenklimaat, een sfeervolle uitstraling en een goede onderhoudsstaat. Maar wat betekent dat eigenlijk? Die vraag leidt in de leergang Facility Management van FiAC altijd tot discussie. Docent en directeur Henk Visschedijk ziet dat graag. “Het is nodig om abstracte die termen te vertalen in concrete visie en duidelijke doelstellingen.”

Lees Artikel

Nieuwbouw en renovatie reële opties

Bouwprojecten in het onderwijs zijn ware hoofdpijndossiers. Daar moet je je als schoolbestuurder niet door laten tegenhouden, zegt specialist Jan Schraven. “Met initiatief en doorzettingsvermogen kom je een heel eind.” Veranderende wet- en regelgeving, gebouwtechnische randvoorwaarden, de gezamenlijke verantwoordelijkheid van gemeenten en schoolbesturen en de financiering maken het lastige en tijdrovende processen.

Lees Artikel

Veiligheid is een collectieve verantwoordelijkheid bij Zadkine

Veiligheidscoördinator Arjen Janssens zorgt er bij ROC Zadkine voor dat de veiligheid goed geborgd is. Hij schrijft beleidsvoorstellen en stuurt collega's aan, want veiligheid is vooral mensenwerk. “Met camera's, toegangscontrole en beveiligers creëer je een schijnveiligheid. Echte veiligheid komt neer op hoe mensen met elkaar omgaan. Daar moet je constant met elkaar over in gesprek zijn.” 

Lees Artikel

School blijft eindverantwoordelijk voor veilige schoolkantine

Nederland had te maken met een aantal schandalen op het gebied van voedselveiligheid. In schoolkantines kan zo'n incident zich ook voordoen, met even ernstige gevolgen. Gerrie de Veer, docent voedselveiligheid bij FiAC, beschouwt ingesleten gewoontes als voornaamste oorzaak. “Scholen hebben wel aandacht voor een gezond aanbod in de schoolkantine, maar ze verliezen voedselveiligheid soms uit het oog.” 

Lees Artikel