Schoolveiligheid

6 nov 2020Veiligheidscoördinator/ -manager in het onderwijs
20 nov 2020Operationele crisisbeheersing bij calamiteiten
20 nov 2020Schoolhulpverlener (beroepsgerichte BHV)
27 nov 2020Eerste Hulp Bij Sport Ongevallen (EHBSO)
27 nov 2020EHBO voor onderwijsmedewerkers
16 apr 2021Omgaan met asociaal gedrag en agressie op school
9 jun 2021Professioneel werken in de schoolkantine
In CompanyEHBO in het praktijklokaal
In CompanyVeiligheid in het praktijklokaal
Ga naar alle opleidingen

Voorkom een ‘nekvelincident’!

Het is ‘het nekvelincident’ gaan heten: het filmpje uit januari 2019 waarop te zien is dat een onderwijsassistent een leerling verwijdert (die een kruk tegen hem aan had gegooid). Zijn ferme aanpak leidde tot een klacht van de ouders en een mediahype over zijn al dan niet terechte schorsing. Voor de medewerker en de school werd het een nare kwestie, die volgens FiAC-docenten aantoont dat voorkomen beter is dan genezen.

Lees artikel

“Een online incident kun je zien als een virtuele brand”

Scholen zijn verplicht om te zorgen voor een veilige leeromgeving. Er moet een actief veiligheidsbeleid worden gevoerd, ook ten aanzien van online incidenten. Onbekendheid met de vele risico’s van social media kan scholen afschrikken. “Nergens voor nodig”, zegt Solange Jacobsen, projectleider online veiligheid bij Bureau Jeugd & Media. “Het bestaande veiligheidsbeleid is meestal een goed uitgangspunt voor de aanpak van een online incident.”

Lees Artikel

“Criminaliteitspreventie doe je met elkaar!''

Veiligheid is op scholen een belangrijk onderwerp. De conciërge speelt daarbij een cruciale rol, want hij is vaak de eerste die met problemen wordt geconfronteerd. Maar hij moet wel gesteund worden door de directie en het OP, zegt Gerard Donders, docent bij FiAC. “Een conciërge kan niet in zijn eentje garant staan voor de veiligheid op school.”

Lees Artikel