Arbeidsrecht en sociale zekerheid in het VO

Vergroot uw kennis en voorkom personeelsproblemen en claims!

Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Inleiding arbeidsrecht voor het onderwijs
  • Dienstverband en de arbeidsovereenkomst
  • Ziekte en arbeidsongeschiktheid
  • Beëindiging dienstverband en ontslagprocedures
  • Dossieropbouw
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving

Algemeen

Het arbeidsrecht is sterk in ontwikkeling en ook ambtenaren vallen er nu goeddeels onder. Deze wijzigingen werken door in de onderwijscao's en laten daarmee ook onderwijsinstellingen niet onberoerd. Door arbeidsrelaties goed te regelen en juridische personeelsconflicten op een professionele en correcte wijze op te lossen kan een school veel geld en tijd besparen. Juridisch inzicht en kennis van actueel arbeidsrecht zijn voor elke P&O stafmedewerker en - functionaris dan ook onontbeerlijk. 

Tijdens deze cursus wordt u in een vogelvlucht meegenomen langs de belangrijkste arbeidsrechtelijke onderwerpen die relevant zijn voor scholen in het voortgezet onderwijs. Aan bod komen onder meer de volgende onderwerpen: dienstverband en de arbeidsovereenkomst, arbeidsconflicten, ontslagprocedures en dossier opbouw in arbeidszaken.

De cursus biedt de deelnemers een goed overzicht van de huidige wetgeving en jurisprudentie met betrekking tot het arbeids- en ambtenarenrecht.

Eerdere deelnemers over deze cursus:
'
Heel fijn dat er tijd was om eigen zaken te bespreken.'
'De tijd vloog voorbij. Interessant!'
'Fijn om met praktijksituaties aan de slag te zijn geweest.'

Inhoud

Tijdens de cursus komen de volgende onderdelen aanbod:
•    Dienstverband en de arbeidsovereenkomst 
•    Tijdelijke dienstverbanden en (langdurige) vervanging
•    Omgaan met arbeidsconflicten en disciplinaire maatregelen
•    Ziekte en arbeidsongeschiktheid (actuele wetgeving, werknemers die "de ziekte in vluchten", re-integratie)
•    Beëindiging dienstverband
•    Ontslag(procedures) en ontslagvergoeding
•    Bewijslast bij disfunctioneren en arbeidsconflicten
•    Dossieropbouw in arbeidszaken
•    Nieuwe ontwikkelingen in arbeidsrecht

Tijdens de cursusdagen leert u systematisch risico's in de arbeidsrelatie te inventariseren en te analyseren. De opgedane kennis is direct toepasbaar. Personeelsproblemen en claims kunnen daarmee voorkomen worden.
 

Bijzonderheden

Actiekorting 2e deelnemer:
Bij aanmelding van 2 deelnemers tegelijkertijd voor deze cursus ontvangt 
de school voor elke 2de deelnemer een korting van 25% op de volledige cursusprijs.
Deze actie geldt niet in combinatie met andere kortingsacties.

Doelgroep
Schoolleiders, directieleden, stafmedewerkers en personeelsmedewerkers in het VO die meer willen weten over arbeidsrecht en arbeidsovereenkomsten voor zover relevant voor onderwijsinstellingen.

Deze studiedag maakt ook deel uit van de cursus ‘Personeelsmedewerker in het VO’ en wordt vaak in een gecombineerde groep gegeven.

Specifieke informatie
Niveau-indicatie: MBO/ HBO (afgestemd op beroepspraktijk)
Vóóropleiding: niet vereist
Studiebelasting: 7 uur

Leeromgeving

Deze cursus maakt gebruik van mijn.fiac.nl, onze digitale leeromgeving die ondersteuning biedt bij de voorbereiding op en het volgen van de cursus. Als deelnemer vindt u op mijn.fiac.nl een intakeformulier, alle logistieke informatie, eventuele voorbereidende opdrachten en al het cursusmateriaal. Dit kan bestaan uit onder meer PDF-bestanden (teksten, illustraties), PowerPoint presentaties, instructievideo's en webinars.

Belangrijk: Uitgangspunt voor de FiAC Academie blijft de face-to-face aanpak met onze contactdagen in Utrecht. Op de bij deze cursus aangegeven datums wordt u dan ook op de cursuslocatie verwacht.

Docenten

Jack Heussen
Mr. J. Heussen (Jack, 1956) is sinds 2024 als Counsel verbonden aan Bilt Advocaten te Utrecht. Hiervoor is hij lang actief geweest als onderwijsadvocaat. Hij is gespecialiseerd (en succesvol geweest) in complexe procedures, zowel bestuursrechtelijke als civielrechtelijke. Jack Heussen spreekt de taal van de bestuurder/board of directors, maar ook die van de individuele werknemer. Hij beschikt over een uitstekende track record en staat bij FiAC-deelnemers bekend als een prettige, toegankelijke en deskundige docent die kan putten uit tal van aansprekende praktijkvoorbeelden.

Wanneer

De cursus vindt plaats op 17 januari 2025.

De locatie is:
NDC Den Hommel
Kennedylaan 9
3533 KH Utrecht

De kosten per persoon bedragen € 650,-, vrijgesteld van BTW.

In-company

Deze cursus is  -geheel of gedeeltelijk- ook beschikbaar als maatwerktraject op locatie voor een groep medewerkers/collega’s. Wij informeren u graag over de mogelijkheden en de kosten. Vraag een offerte aan via info@fiac.nl of 0252-340413.